Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Θεσμός Άμισθου Επισκέπτη Ερευνητή

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Όσοι σκέφτεστε να ασχοληθείτε με έρευνα στο πανεπιστήμιο Κύπρου ξανασκεφτείτε το.

"Από 1 η Σεπτεμβρίου 2010, άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός του Άμισθου
Επισκέπτη Ερευνητή. Ο Άμισθος Επισκέπτης Ερευνητής δύναται να απασχολείται
σε επίπεδο Ειδικού Επιστήμονα ή Μεταδιδακτορικού Ερευνητή. Η
απασχόληση του μπορεί να είναι διετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης.
Η διαδικασία επιλογής του είναι η ίδια με αυτή που αφορά στην επιλογή
Επισκεπτών Ακαδημαϊκών στη βαθμίδα Λέκτορα και στην επιλογή Ειδικών
Επιστημόνων. Η επιλογή του απαιτεί έγκριση από το Συμβούλιο του Τμήματος,
Συμβούλιο της Σχολής και Πρυτανικό Συμβούλιο.
Οι Άμισθοι Επισκέπτες Ερευνητές θα καλύπτονται με ασφάλιση η οποία
περιλαμβάνει κάλυψη με ποσό ύψους €50.000 για θάνατο, μόνιμη ή μερική
ανικανότητα και με ποσό ύψους μέχρι €10.000 για ιατρικά έξοδα κατόπιν
ατυχήματος, με ετήσιο κόστος €174,50 ανά άτομο. Το κόστος ασφάλισης θα
καλύπτεται είτε από ερευνητικά κονδύλια του προγράμματος, είτε από μεταπτυχιακά
δίδακτρα του οικείου Τμήματος, είτε από άλλο κονδύλι που θα καθορίζει το Τμήμα."

17 σχόλια:

  1. Ξέρετε τι μου θυμίζει? Family guy: "The fire truck can consume 8 times its body weight. The ambulances will just have to weight their turn". Το επίπεδο παραλογισμού είναι το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άκρον άοτον της ηλιθιότητας: να σε απορρίψουν οι πιο πάνω επιτροπές για την πιο πάνω θέση και να σου γυρίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. xexexe. το ωραίο είναι ότι υπάρχει και η δυνατότητα ανανέωσης! ευτυχώς δηλαδή. ευχαριστούμε!
    μα που θα πάει τούτη η κατάσταση δηλαδή? εν αντρέπουνται τίποτε ρε. ποιος εγκέφαλος εκατεβασε τούτη την ιδέα? πρέπει να του
    δωκουμε nobel ηλιθιότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πάεις να "δουλέψεις" τζιαμέ τζαι να τραυματιστείς ή να πεθάνεις για να πιάσεις τις 50χιλιάδες! Ε, τι λες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το άλλο παράλογο είναι ότι όλοι εμείς που δουλεύουμε σαν ειδικοί επιστήμονες και μεταπτυχιακοί συνεργάτες στο πανεπ. Κύπρου είμαστε ανασφάλιστοι. Αντίθετα, στους άμισθους θα παρέχεται ασφάλιση. Ότι νάναι δηλαδή! Νομίζω εν φανερό ότι κάποιοι εκόψαν και εράψαν την πιο πάνω θέση όπως τους βολέυει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τζαι άνεργος να είμαι, να τους shεσω! καλύτερα να συναω πατάτες! εν φτάνει που μας εκμεταλλεύονται σαν φοιτητές, θα δουλεφκουμε τζαι μουχτιν σαν ερευνητές!?ε όι ρε κοπελλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι όπως τα λέεις είναι Κάρτμαν. Αν εζούσαν τωρά οι πιο παλιοί μας και ελέαμεν τους ότι δουλεύκουμεν μούχτιν, είμαστε ανασφάλιστοι (πανεπ) ή ότι δουλεύκουμε 12 ώρες για το υπερκέρδος του άλλου (εταιρείες) πιστεύκω ήταν να μας φτύσουν στα μάθκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρόλο που το θέμα είναι πιο γενικό με την εκμετάλλευση των εργαζομένων (περικοπές μισθών των από κάτω, αύξηση ορών εργασίας, μείωση κατώτατου μισθού κλπ κλπ) και τις δυσκολίες των νέων να βρουν καλές δουλειές (συμπεριλαμβανομένου και των επιστημόνων) λόγω της "κρίσης" (την βάλλω σε εισαγωγικά επειδή η κρίση φαίνεται να είναι για τους πολλούς που δεν κρατούν, οι λίγοι πλούσιοι καλά την έχουν, δεν έχει κρίση για αυτούς), στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε εδώ μας είπαν ότι ο θεσμός ψηφίστηκε για να κλείσει συγκεκριμένες τρύπες. Δηλαδή, δεν ψηφίστηκε για να εκμεταλλευτεί κάποιος τους νέους επιστήμονες, αλλά αντίθετα για να μπορεσουν κάποιοι νέοι επιστήμονες να εργάζονται στο πανεπιστήμιο υπό ορισμένες συνθήκες που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε εδώ. Παρόλα αυτά, ο θεσμός θίγει 2 απαράδεχτα θέματα:
    1. δεν γίνεται να δεχόμαστε να προσλαμβάνονται αμισθί σε θέσεις που παραδοσιακά είναι έμμισθες. Νομίζω εν προφανές ότι κάποιοι εργοδότες (εδώ είναι το πανεπιστήμιο και οι καθηγητές) θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν προς όφελός τους. Εξάλου ποιος θα το δεχόταν αυτό για το επάγγελμα του? Οι καθηγητές μήπως?

    Και 2: Μεγάλη ειρωνία με την ασφάλιση των αμισθί, την στιγμή που όλοι εμείς που ήδη δουλεύουμε εδώ είμαστε ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ. Τρανό παράδειγμα του ότι ο καθένας ότι τον συμφέρει θυμάται και κάνει ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχεις απόλυτο δίκιο! γενικά με το θέμα τις κρίσις εκαταντισε porno η κουβέντα. αλλα καλύτερα να αρχίσουμε άλλο post για την κρίση :p

    συγκεκριμένα το θέμα με τους φοιτητές διδακτορικού και ερευνητές που δουλεύουν αμισθί είναι απαράδεκτο.

    πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το να κανεις ερευνα είτε σαν φοιτητής είτε σαν ερευνητής, είναι μια δουλειά όπως όλες η άλλες. όπως ακούγεται γελοίο να δουλεύεις για κάποιον δωρεάν έτσι και εδώ. ποσο μάλιστα όταν μιλάμε για κατόχους διδακτορικού.
    μιλάμε για ένα επαγγελματία με 4-5 χρονια εμπειρία σε συγκεκριμένο τομέα να δουλεύει αμισθί. απαράδεκτο! με αυτή τι νοοτροπία όμως δυστυχώς η ερευνα δεν προχωρα και επίσης αυτοί που θα ασχολούνται με ερευνα θα μειώνονται σιγά σιγά.

    νομίζω οι εργοδότες/καθηγητές ξεχνούν ότι κάποτε πέρασαν από τον ίδιο δρόμο. αλλα δυστυχώς ο εγωισμός και η απληστία αυτά φέρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εν το μεταξύ έτσι από περιέργεια, υπάρχει κάποιος εκεί τώρα που έχει έτσι συμβόλαιο (αν έχεις υπόψη σου)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Cartman συμφωνώ (όπως φαντάζομαι κάθε λογικός άνθρωπος) μαζί σου. Δυστυχώς στις μέρες μας θεωρείται ηθικό το να δουλεύει κάποιος με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και αμισθί για την ανέλιξη του, την καριέρα δηλαδή, ή για μελλοντικές απολαβές και κέρδη, δηλαδή να δουλεύεις "δοκιμαστικά" κάποιους μήνες σε μια εταιρία χωρίς απολαβές και μετά ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να σε προσλαμβάνουν. Αυτά όλα έπρεπε μόλις προσπαθούσαν να τα περάσουν οι εργοδότες να γίνονταν μαζικές αντιδράσεις και όχι να το δεχόμαστε και να μας αρέσκει κιόλας. Αλλά αυτά έχει το σύστημα: να δουλεύει ο κόσμος για το υπερκέρδος των λίγων.

    Όχι δεν ξέρω κανέναν που να έκαμε τέτοιο συμβόλαιο, αλλά λογικά θα υπάρχει, αλλιώς γιατί να έκαναν τον θεσμό ;) . Την συγκεκριμένη θέση φίλε μου δεν θα την πάρει κάποιος που πεινά, κάποιος που εσπούδασε με δάνεια ή κάποιος που πρέπει να συντηρίσει οικογένεια. Θα την πάρει κάποιος που έχει ήδη δουλειά ή τον ταϊζει ο μπαμπάκας του. Άρα, αυτοί που έκαναν τις πατέντες αυτές, δεν δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Π.χ. αν είμαι εγώ καθηγητής και έχω μια κενή θέση, γιατί να μην την προκυρίξω σαν αμισθί θέση πρώτα, να δω τι ψάρια θα πιάσω και μετά, αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος, να την προκυρίξω κανονικά? ;) Πάντως αν μάθω οτιδήποτε θα σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα φιλε στούι.
    σιγά σιγά μας σπρώχνουν πίσω πίσω αλλα δεν βλέπω κάποιον να αντιδρά.
    Αρχικά σου δίνουν πολύ καλά λεφτά και υποχρεώνεσαι τάχα να δουλεύεις και λίγες υπερωρίες, έτσι επειδή είναι ψηλός και ο μισθός.
    Μετά σου λένε όπα φιλε μου είναι κρίση, μείωση μισθού αλλα όχι ωραρίων.
    Τώρα δουλεύουμε και δωρεάν για να πιάσουμε εμπειρία και μετά να μας πληρώνουν.
    Σε μεγάλες εταιρίες τους ζητούν μερικές φορες να πάνε δουλειά και σαββατοκύριακα.

    Να θυμάσαι τα λόγια μου. Σε κάποια φάση θα καθιερωθεί να δουλεύουμε και σάββατο!! επίσης το ωράριο δεν θα είναι οχτάωρο αλλα δεκάωρο ή ακόμα και δωδεκάωρο. xmm... Μήπως αυτό μας θυμίζει κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε μια συζήτηση που είχα με ένα φίλο, συμφωνήσαμε για το εξής: για όλα φταίει το σύστημα με το οποίο λειτουργεί η κοινωνία. Σκέφτου το καλά (ήταν να πω σκεφτείτε το αλλά μόνο εγώ και εσύ εμείναμε χαχα). Γιατί κάποιος να δεχτεί να δουλέψει χωρίς λεφτά στην αρχή, μετά με μειωμένο μισθό, περισσότερο από 8ωρο, χωρίς δικαιώματα, με τον φόβο της απόλυσης, κάποτε και χωρίς ασφάλιση κλπ κλπ? Μα επειδή βέβαια έχει σοβαρά έξοδα και αν δεν το κάνει δεν θα επιβιώσει. Και αν δεις το πως έφτιαξαν την κοινωνία σήμερα, είναι αδύνατον κάποιος να μην είναι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό. Τουλάχιστον ο μέσος άνθρωπος σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται. Οπότε αναγκάζεται να δουέψει με αυτούς τους όρους επειδή αν δεν το κάνει θα προσλάβουν κάποιον άλλον που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βέβαια, στην Κύπρο ιδιαίτερα, υπάρχουν και οι μαλάκες που παν και καταχρεώνουντε μόνοι τους χωρίς ουσιαστικό λόγο, π.χ. για ενα σπίτι πολυτελείας ή ένα σπορ αμάξι! Αυτοί ότι πάθουν εν που την κκελλέ τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. xaxaxa!!! συμφωνώ, συμφωνώ....φυσικά πριν να έρθουν αυτές οι εποχές δεχόμασταν (αυτοί που δέχονταν τουλάχιστον) να δουλεύουμε υπερωρίες για κάτι λίγο extra, ούτος ώστε να ικανοποιήσουμε τα ανικανοποίητα (και ατέλειωτα) μας θέλω!

    το θέμα στο τέλος είναι ότι σιγά σιγά χαλούμε κάτι που με κόπους αποκτήθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σωστά και γι'αυτό πρέπει να αντιδρούμε όταν κάποιος δουλεύει δωρεάν. Μπορεί τον ίδιο να μην τον επηρρεάζει αλλά στην τελική μας αφορά όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή