Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πολύ καλό άρθρο για την μετανάστευση

Το πιο κάτω άρθρο είναι δημισιευμένο στο TVXS.gr, αλλά επειδή τα urls του website είναι στα Ελληνικά και δεν γίνονται copy-paste, σας το παραθέτω εδώ:

Σε ποια οφέλη οδηγεί, τελικά, η νομιμοποίηση των μεταναστών; Της Λιλιάνας Σαλίαϊ


Επειδή γίνονται πολλές συζητήσεις γύρω από το κατά πόσο είναι εφικτή μια διαδικασία νομιμοποίησης σε αυτή τη συγκυρία και κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος της μετανάστευσης, ή κατά πόσο χωράει τους μετανάστες, θα ήθελα να καταθέσω τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα επιχειρήματά μου.

Πιστεύω ότι μια καινούργια διαδικασία νομιμοποίησης όχι μόνο είναι εφικτή αλλά και χρήσιμη και με πολλά οφέλη, πρωτίστως για την κοινωνία και τη χώρα, αν με ψυχραιμία απαντήσουμε στα διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση και η άκρα δεξιά.

Για τη μαύρη εργασία

Για να καταπολεμήσεις τη μαύρη εργασία, τι καλύτερο από μια διαδικασία νομιμοποίησης, που θα δίνει πρόσβαση στη νόμιμη εργασία, είτε μερικής είτε πλήρους απασχόλησης; Η νόμιμη εργασία των μεταναστών θα συμβάλλει στα ασφαλιστικά ταμεία, στις συντάξεις, στην κοινωνική πρόνοια, παρέχοντας λύση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Αυτή η συμβολή των μεταναστών, μέσα από τη σκληρή εργασία, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, είναι τεκμηριωμένη και αναμφισβήτητη.

Τι χειρότερο για τη χώρα από το να εγκαταλείπει τόσο μεγάλο, νέο εργατικό δυναμικό σε καθεστώς παρανομίας; Σε τι ωφελεί αυτό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι διεξάγει πόλεμο κατά της αδήλωτης, παράνομης εργασίας, κατά της εισφοροδιαφυγής, κατά της φοροδιαφυγής; Το κράτος είναι το ίδιο που αφαιρεί το δικαίωμα στη νόμιμη εργασία από τους μετανάστες με το να τους κρατάει σε καθεστώς παρανομίας, εκθέτοντάς τους στην εκμετάλλευση από εκείνους, που παρέχοντας για αντάλλαγμα ένα ξερό μεροκάματο και καμία ασφαλιστική κάλυψη, κερδίζουν εις βάρος και των μεταναστών και του κοινωνικού συνόλου.

Για το «δε χωράει άλλο η Ελλάδα» (;)

Ο προβληματισμός ότι «δε χωράει άλλο η Ελλάδα» είναι ένα συχνό επιχείρημα, στη βάση ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη ανεργία και άρα τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ; Ας αναλύσουμε το ζήτημα λίγο βαθύτερα.

Από τη μία, οι μετανάστες κάνουν δουλειές που ακόμα δεν προτιμούν να κάνουν οι ντόπιοι. Δεν ανταγωνίζονται τους ανέργους που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι νέοι επιστήμονες και οι οποίοι διεκδικούν εξειδικευμένη δουλειά. Ούτε ευθύνονται για τα εργοστάσια που κλείνουν, ούτε για τις κενές οργανικές θέσεις στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, η συμμετοχή τους συμβάλει στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Από την άλλη, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι μετανάστες θέλουν να φύγουν σε άλλη χώρα, ενώ με το καθεστώς της παρανομίας στην πραγματικότητα εγκλωβίζονται εδώ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ». Η κατάργησή του δεν είναι απλώς ένα αίτημα. Η τροποποίησή του είναι ήδη σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά από απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, γιατί δεν τους παρέχει ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό από μόνο του θα δώσει σε μεγάλο βαθμό λύση στο πρόβλημα.

Επίσης, η έκδοση άδειας παραμονής δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη χώρα καταγωγής τους και τις οικογένειές τους άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι εδώ για πολλά χρόνια και εν τέλει να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για αυτούς, να μείνουν εκεί και να χτίσουν το μέλλον τους ή να είναι χωρίς δουλειά στους δρόμους της Ελλάδας και της Ευρώπης;

Στην Ιταλία έχει εφαρμοστεί το μέτρο να δίνεται δυνατότητα εξόδου των μεταναστών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για διάστημα δύο χρόνων. Την ίδια στιγμή, από την Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους σημαντική μερίδα μεταναστών που ήταν χρόνια εδώ και έμειναν χωρίς δουλειά.

Επιπλέον η Ελλάδα αφαιρεί το δικαίωμα να δώσει σε νόμιμους παλιούς μετανάστες την άδεια «Επί μακρόν διαμένοντος – Ε.Κ.»,που είχε ήδη αργήσει να εφαρμόσει σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., όταν άρχισε το 2005 και μετά από καταγγελίες. Οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, ένσημα, εισόδημα, γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας (αλήθεια σε τι ωφελεί αυτό σε μια κάρτα που είναι ευρωπαϊκής εμβέλειας!!!), σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές για να την απόκτηση αυτής της γνώσης, έχουν οδηγήσει στο ότι αυτή την άδεια την έχουν αποκτήσει μόλις 150 μετανάστες(!).

Για την αύξηση της εγκληματικότητας

Αν το κράτος θέλει πραγματικά να χτυπήσει την εγκληματικότητα,τι πιο αποτελεσματικό από το να εφαρμόσει μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών.

Στην πραγματικότητα όταν αφήνεις τους ανθρώπους στην παρανομία ευνοείς την εγκληματικότητα, τη δημιουργία της κατάστασης της Ομόνοιας, του Αγ. Παντελεήμονα κτλ. Αφήνεις τους ανθρώπους εκτεθειμένους στην καταστολή της αστυνομίας, σε επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων, στην εκμετάλλευση από κάθε είδους εγκληματικά κυκλώματα, είτε ντόπια είτε από τις χώρες τους. Τους οδηγείς στην απόλυτη εξαθλίωση – δεν μπορούν ούτε να φύγουν, ούτε να μείνουν, ούτε να βρουν στέγη, δουλειά, τροφή και νερό. Πώς θα ζήσουν, πώς θα επιβιώσουν; Το κράτος πάει τόσο μακριά που τελικά αμφισβητεί το ίδιο το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη ζωή.

Εν τέλει, ποιοι έχουν συμφέρον από το να συντηρείται αυτή η κατάσταση;
Μήπως έτσι η όποια κυβέρνηση εξασφαλίζει ένα εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες και τα κοινωνικά προβλήματα; Μήπως χτυπώντας τους μετανάστες ικανοποιεί την άκρα δεξιά, η ενίσχυση της οποίας οφείλεται στη όξυνση τέτοιων καταστάσεων, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση συμμάχων σε όποιο αντικοινωνικό μέτρο θέλει να περάσει;

Για την ασφάλεια της κοινωνίας

Ισχυρίζονται ότι οι λαθρομετανάστες αποτελούν κίνδυνο για τη ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας. Ας το δεχτούμε. Δεν είναι καλύτερο για την ίδια την ασφάλεια της κοινωνίας να κάνει το κράτος τη νομιμοποίηση, να ξέρει πόσοι, ποιοί και πού είναι; Αυτό έγινε στην Ισπανία το 2005 με πρόσχημα την ασφάλεια της Ισπανικής κοινωνίας. Τότε η Ισπανική κυβέρνηση έκανε ουσιαστική νομιμοποίηση με μια απλή υπεύθυνη δήλωση – όνομα, επίθετο, διεύθυνση κατοικίας. Νομιμοποίησε όσους μετανάστες υπήρχαν εκεί, και ακόμα συνεχίζει με μια πιο ανεκτική, φιλομεταναστευτική πολιτική, σε αντίθεση με τη δήθεν διαδικασία νομιμοποίησης στην Ελλάδα το 2005 που στην πραγματικότητα, θέτοντας χίλια δύο εμπόδια και προϋποθέσεις, οδήγησε στην απονομιμοποίηση.

Ανάπηρες λύσεις

Οι φράκτες, τα ναρκοπέδια, οι ατέλειωτες περιπολίες της FRONTEX και της ελληνικής συνοριοφυλακής δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Αντίθετα, όχι μόνο το επιδεινώνουν, αλλά δημιουργούν καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης με εγκλήματα κατά ζωής που συστηματικά διαπράττουν. Αλλά ας το δούμε σκληρά από ωφελιμιστική σκοπιά και μόνο. Δεν έχει απαντήσει κανείς στο ερώτημα πόσο κοστίζουν τελικά όλα αυτά. Μήπως αντίθετα χώροι υποδοχής και υποδομές στήριξης κόστιζαν λιγότερο;

Ας πάρουμε το παράδειγμα εμάς των Αλβανών μεταναστών. Τι αποδείχτηκε καλύτερο; Μία ρατσιστική αντιμετώπιση και καταστολή από την αστυνομία με ένα εκατομμύριο απελάσεις που κόστισαν πανάκριβα, με πρόσχημα ότι αποτελούσαμε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, ή μήπως η νομιμοποίηση και η ένταξη στην κοινωνία, με όλα τα οφέλη που είχε;

Οι πιέσεις που έχει δεχτεί η κυβέρνηση από τις απανωτές απεργίες πείνας προσφύγων για άσυλο και μεταναστών για άδεια παραμονής δεν της επιτρέπουν άλλο να κρύβει τα προβλήματα είκοσι ετών κάτω από το χαλί. Αντί να ασχοληθεί με μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, ακόμα και τώρα διατηρεί αδιάλλακτη στάση, παρόλο που η ζωή των απεργών διατρέχει μεγάλο κίνδυνο – αν όχι άμεσα, σίγουρα μακροπρόθεσμα, λόγω μόνιμων βλαβών σε ζωτικά όργανα, σαν αποτέλεσμα της σκληρής απεργίας που επέλεξαν για να ακουστούν. Προτείνει «λύσεις» σαν το «καθεστώς ανοχής», συγχέει σκόπιμα την κατάσταση των απεργών πείνας, η οποία είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα προβλημάτων που δημιούργησαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις, με το πρόβλημα της μεγάλης ροής προσφύγων από αραβικές χώρες, λόγω των εξεγέρσεων, το οποίο η Ελλάδα μαζί με την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με βάση το διεθνές δίκαιο. Είναι και αυτοί άνθρωποι όπως και οι Έλληνες, οι Κινέζοι κ.ά. Από την άλλη, αντί να επιχειρείται αποσύνδεση της άδειας παραμονής από τα ένσημα δεν μπαίνει στον κόπο ούτε καν μείωσης του απαιτούμενου αριθμού. Οδηγεί σε άλλη παγίδα: ότι δήθεν δίνει στους μετανάστες τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ένσημα καταγγέλλοντας τους εργοδότες και η άδεια παραμονής θα εξαρτηθεί από την απόφαση δικαστηρίου!!!

Ας μην αναφερθούμε στα ίσα κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς μόνο το συμφέρον και τα οφέλη της ίδιας της κοινωνίας από μια διαδικασία ουσιαστικής νομιμοποίησης.

12 σχόλια:

  1. Η τύπισσα ή ο τύπος που τα γράφει, αναφέρει μόνο τα καλά. Τα άσχημα, τα οποία υπερβαίνουν τα καλά, τα αποκρύπτει, χωρίς ούτε να τα εννοεί.
    2 απλά παραδείγματα:
    1. Τα ταμεία θα "σωθούνε" από τις εισφορές των τώρα μεταναστών. Τι θα γίνει όμως όταν θα βγούνε σε σύνταξη; Θα πρέπει να έρθουν κι άλλοι μετανάστες για δουλειά. Και μετά κι άλλοι για να υπάρχουν χρήματα για τις συντάξεις. Φαύλος κύκλος; Σίγουρα. Αυτό που χρειάζεται είναι συμμάζεμα των ταμείων κι όχι τέτοιες λύσεις "της καφετέριας".
    2. Το πλήθος, σχεδόν, των μεταναστών είναι μουσουλμάνοι. Η θρησκεία είναι μεγάλη πουτάνα. Εύκολα μπορεί η γείτονα χώρα (βλ. Τουρκία), να επιβάλει ένα καθεστώς ανάλογο με τις Κύπρου, ξεκινώντας όχι με εισβολή, αλλά με συνδιοίκηση (έχει ήδη ζητήσει το αυτό για την Θράκη). Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι όταν ο επίσημος μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ελλάδα φτάσει το 1/2 (είναι στο 1/3 με μετρώντας και τους καταμετρημένους λαθρομετανάστες - δηλαδή δεν είναι πολύ μακριά) τότε οι Τούρκοι, θεωρητικά, θα έχουν δίκιο. Η αξίωσή τους μπορεί να θεωρηθεί "έννομη". Κάπως έτσι ο Χίτλερ διαίρεσε την Τσεχοσλοβακία προσαρτώντας της Βοημία/Τσεχία στο Γ' Ράιχ. Τώρα θα μου πεις η Τουρκία είναι Γ' Ράιχ; Όχι, αλλά έχει δύναμη έναντι μιας αδύναμης χώρας. Ακριβώς οι συνθήκες Γ' Ράιχ - Τσεχ/κιας.
    Βέβαια, μετρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ως υφιστάμενα, τότε ο αντίλογος είναι "έχουν το δικαίωμα να...". Σίγουρα το έχουν, αλλά δεν έχουν ακόμα την δύναμη. Κι όπως ξέρουμε η δύναμη κι όχι το δικαίωμα (το οποίο είναι απόλυτα αιρετό σε περίπτωση που δεν βολεύει τους κρατούντες βλ. Ελλάδα του ΣΗΜΕΡΑ) διοικεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το 1. δεν ξέρω αν οι μετανάστες θα σώσουν τα ταμεία, αλλά ξέρω σίγουρα ότι δεν θα κλέβουν από αυτά, το αντίθετο θα συνεισφέρουν κανονικά και όταν βγουν με σύνταξη θα πάρουν ότι προβλέπει ο νόμος όπως όλος ο κόσμος. Το ότι θα χρειαστούν τότε άλλοι μετανάστες για δουλειά ειδικά για τις συντάξεις των "παλιών" μεταναστών νομίζω δεν ισχύει επειδή όποιος δικαιούται σύνταξη σημαίνει δούλεψε για αυτήν, άρα στην ουσία δικά του είναι τα λεφτά που θα πάρει. Στο κάτω κάτω άμα ενταχούν στην κοινωνία δεν θα υπάρχουν πλέον μετανάστες αλλά πολίτες της Ελλάδας, οπότε αν με το να πληθαίνει ένας λαός με προσθήκη εργατικού δυναμικού σημαίνει έλλειμα στα ταμεία, ε τότε τι να πω, καλύτερα να τα κλείσουμε από τώρα!

    Για το 2. εσύ και πολλοί άλλοι κάνετε το λάθος να βάζετε στο ίδιο καλάθι τους μουσουλμάνους της Τουρκίας με τους ντόπιους μουσουλμάνους (Ελλάδας και Κύπρου), στην περίπτωση της Κύπρου είναι οι Τουρκοκύπριοι. Οι ντόπιοι που λες, νοιώθουν και είναι πολίτες τους τόπου τους (βλέπε Ελλάδα, Κύπρος) και όχι Τούρκοι πωλήτες. Ναι είναι μουσουλμάνοι, ναι μπορεί να αγαπούν και την Τουρκία αλλά ΔΕΝ θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα ή την Κύπρο σε Τουρκία ή σε μουσουλμανικό κράτος. Θέλουν δικαιώματα για να μπορούν να ζήσουν κανονικά και να εξασκούν την θρησκεία τους και αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τους τα δώσουμε. Από εκεί και πέρα, και συνδιοίκηση να θέλουν, αν είναι στο πιο πάνω πνεύμα τότε να τους την δώσουμε, γιατί όχι. Οι ηλίθιοι διευθαρμένοι συμολίτες σας (Ελλάδα) και μας είναι καλύτεροι? Ελπίζω να με κατάλαβες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το 1ο. Δεν μπορείς να ξέρεις αν θα κλέβουν ή όχι. Το ότι "θα συνεισφέρουν στα ταμεία" σημαίνει ότι τα χρήματά τους θα μπουν στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία κι έτσι αυτοί που βγαίνουν ΤΩΡΑ σε σύνταξη, θα την λαμβάνουν κανονικά. Όταν οι μετανάστες βγούνε σε σύνταξη δεν θα υπάρχουν λεφτά γι' αυτούς γιατί τα δικά τους θα έχουν δοθεί σε προγενέστερους. Άρα θα πρέπει να έρθουν άλλοι για να κάνουν εισφορές.
    Για την προσθήκη δυναμικού που είπες. Η Ελλάδα έχει παραπάνω εργατικό δυναμικό από αυτό που χρειάζεται κι 1.000.000 ανέργους. Η προσθήκη 1.000.000 ακόμα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όχι;
    Οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας, καλώς ή κακώς έχουν πολύ καιρό που θεωρούν εαυτούς Τούρκους. Η προπαγάνδα της Τουρκίας και η έλλειψη "τεμενάδων" από το ελληνικό κράτος βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Ίσως δεν μετέφερα ορθά το σκεπτικό μου γι' αυτό το θέμα. Δεν χρειάζεται οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας να θεωρούν εαυτούς Τούρκους. Αρκεί να το θεωρεί η Τουρκία.
    Εύκολα, όπως γίνεται έχει γίνει κατά τους Βαλκανικούς πολέμους από όλους τους εμπλεκόμενους και όπως γίνεται από Τουρκία σήμερα, πράκτορες τρομοκρατούν ή ξεσηκώνουν το πλήθος ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δουλεύουν και τους "πείθουν" να φωνάζουν ΖΗΤΩ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ (για αντίστοιχα "ΖΗΤΩ" βλ. ανατολική γερμανία, Χιτλερική Γερμανία, κ.λ.π.) Πέρα από αυτό το θέμα είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Η Τουρκία έχει δηλώσει πολλές φορές το ενδιαφέρον της για το μουσουλμανικό στοιχείο της Ελλάδας. Όταν αυτό πληθύνει τότε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το "χαρτί Τουρκία" για να επωφεληθούν. Αν δεν πετύχει ο εκβιασμός τότε επίσημα ζητάνε τη βοήθεια της "προστάτιδας χώρας" και στη έχουμε Μακεδονία - Θράκη ένα ωραιότατο Κόσοβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε καταλαβαίνω τα όσα λες και έχω για όλα απαντήσεις, αλλά γραπτώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει τέτοια συζήτηση. Εν συντομία θα πω ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με βάση τα σημερινά δεδομένα και να λέμε το κλασσικό "έτσι έχουν τα πράγματα". Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με προσπάθεια.

    Π.χ. λες ότι δεν ξέρεις αν θα κλέβουν. Αυτό το λες ακριβώς επειδή η Ελληνική νοοτροπία γενικότερα είναι τέτοια. Αν αλλάξουμε και οι ξένοι δεν ζήσουν σε μια διευθαρμένη κοινωνία τότε ΔΕΝ θα κλέβουν. Αν όμως συνεχίσουμε, τότε κάποια στιγμή μετά από αρκετά χρόνια όταν και αυτοί καταλάβουν το παιχνίδι και ξεθαρρέψουν, τότε μόνο ΜΠΟΡΕΙ να κλέψουν.

    Για το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας: η Ελλάδα φίλε όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν έχουν άνεργους σε εργατικά χέρια αλλά σε πτυχιούχους όπως εσύ και εγώ. Γιαυτό και οι μετανάστες βρίσκουν δουλειές (χωράφια, οικοδομές κλπ.) αλλά ο Έλληνας, ο Άγγλος κλπ μένουν άνεργοι. Άρα, η Ελλάδα θα είχε παραπάνω εργατικό δυναμικό από αυτό που χρειάζεται αν όλοι αυτοί οι άνεργοι πήγαιναν να δουλέψουν στις κωλοδουλειές. Αλλά φίλε σιγά μην πάμε, εμείς έχουμε μεταξωτά βρακιά!

    Τέλος, για το θέμα αν οι Τούρκοι της Ελλάδας νοιώθουν ΤΟΥΡΚΟΙ, απλά να σου πω ότι οι Τουρκοκύπριοι εδώ ξεσηκώνονται εναντίων της Τουρκίας και της καταπίεσης που εξασκεί πάνω τους. Αλλά και έτσι όπως τα λες να είναι, καιρός να λάβει αντι-προπαγανδιστικά μέτρα και η Ελλάδα, π.χ. να τους εντάξει κανονικά στην κοινωνία, να τους φτιάξει τζαμιά κλπ κλπ ώστε να μην έχουν λόγω να κοιτάνε απέναντι στην Τουρκία.

    Το λυπηρό φίλε Α. είναι ότι όλα αυτά οι πολιτικοί μας (και όλοι όσοι έχουν δύναμη και συμφέροντα στην περιοχή μας) τα ξέρουν και επίτηδες σπέρνουν την διχόνια ανάμεσα σε εμάς και τους ξένους για το δικό τους συμφέρον και εμείς τσιμπάμε το δόλωμα σαν ψαράκια. Αυτή είναι η γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όσο αφορά το θέμα τις σύνταξις, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Με τους μετανάστες που θα δουλεύουν τώρα θα ιππάρχου λεφτά για αυτούς που βγαίνουν τώρα στη σύνταξη. Όταν μετά έρθει η σειρά τους για σύνταξη, τότε λεφτά θα υπάρχουν από αυτούς που θα δουλεύουν τότε συμπεριλαμβανομενου και των παιδιών αυτών των μεταναστών.

    Επίσης θα συμφωνήσω με το φίλο στούι στο ότι οι μετανάστες συναγωνίζονται ως επί το πλείστον για τις "κολοδουλειες". Φυσικά δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού αφού οι δικοί μας δεν πρόκειται να κάνουν έτσι δουλειές.
    Από τι μια παραπονιούνται όλοι για τους μετανάστες αλλα παραπονιούνται μονο όταν βλέπουν ότι η άλλος νόμιμα προσπαθεί να βγάλει το ψωμί του και να έχει ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν και τον οικογένεια του. Από την άλλη όμως όταν πρόκειται για παρανομους που δουλεύουν σαν σκυλιά με πολύ χαμηλό μισθό τότε δεν παραπονιούνται. Αλλα εκεί τους συμφέρει.

    έχω δει πολλές περιπτώσεις που παραπονιούνται για μετανάστες αλλα είναι εντάξει να τους έχουν να δουλεύουν στα σπίτια τους, να τα καθαρίζουν, και να τρέχουν τα παιδιά τους.
    Το ίδιο βλέπουμε και με την Αμερική και το Μεξικό. Τους αφήνουν να περνούν τα σύνορα παράνομα για να μπορούν μετά να τους εκμεταλλεύονται να δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς χωρίς να μπόρου να σηκώσουν κεφάλι.

    Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μυαλά μας και να τους δεκτούμε και αυτούς σαν δικούς μας. Κανένας δεν φταίει αν είχε την τύχη ή ατυχία να γεννηθεί κάπου αλλου. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας για ένα καλύτερο μέλλον για όλο το κόσμο και όχι μονο για εμάς. Ακόμη και να μην είναι όλα καλά με το να έρθουν οι μετανάστες δεν έχει σημασία. Αν προσπαθήσουμε είμαι σίγουρος ότι υπάρχει λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kartman συμφωνώ, όμως θα σχολιάσω αυτό που είπες:
    "...Κανένας δεν φταίει αν είχε την τύχη ή ατυχία να γεννηθεί κάπου αλλου..."
    Και όμως, στην ουσία, φταίμε εγώ, εσύ, ο ανώνυμος από πάνω, και όλοι όσοι ζούμε σε ανέσεις, πετάμε φαϊ, νερό, καίμε πετρέλαια και παραπονιούμαστε ότι πήγαν 1 σεντ πιο ακριβά, έχουμε 5-6 αυτοκίνητα έτσι να βρέθουνται κλπ κλπ. Φτάιει το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ζούμε και εμείς επειδή είμαστε τα πιόνια του. Αν συμβιβαζόμασταν και με τα λίγα, δεν θα είχαμε απαιτητικές (σε πρώτες ύλες και χρήμα) κοινωνίες, οπότε δεν θα αναγκαζόταν ο κάθε δυνατός να κάνει πόλεμο για περισσότερο πετρέλαιο και χρήμα. Και εξάλου το χρήμα, το πετρέλαιο και το φαϊ είναι πεπερασμένα αγαθά, που σημαίνει ότι για να τα έχει το 30% του κόσμου άφθονα, σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του τα στερούντε.

    Υ.Γ: Γιαυτό μου την σπάνε πολύ οι πάμπλουτοι που το παίζουν και αλτρουιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχεις δίκιο ρε! νομίζω δεν το έγραψα καθαρά. Μιλώ μονο για εκείνους αν είχαν την ατυχία (λόγο των προβλημάτων τις χώρας τους) ή την τύχη (πάλι λόγο των προβλημάτων είτε έχουν κάποια νοοτροπία ίσως καλύτερη από κάποιους δικούς μας, είτε μαθαίνουν πολλά λόγο του τι έχουν να περάσουν).

    είναι γεγονός ότι είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε σπαταλώντας τόσα πολλά πράγματα τι στιγμή που άλλοι δεν έχουν να φάνε!

    Τόσα λεφτά σπαταλούνται ανά τον κόσμο για βλακείες και αχρείαστα πράγματα, που θα μπορούσε να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα.

    Όσο για το υστερόγραφο ρε στούι, είναι επίσης πολλοί πάμπλουτοι και ειδικά διάσημοι (σαν κάτι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές) οι οποιοι περνούν αστρονομικούς μισθούς που μετά δίνουν και κάτι μικρό σε κάποιους φιλανθρωπικούς οργανισμούς (οι οποιοι κατά την γνώμη μου είναι κι αυτοί στο κόλπο) για να νοιώθουν καλύτερα με τους εαυτούς τους και να ρίχνουν λάσπη στα ματια του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καθαρά το έγραψες ρε, κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς, απλά ήθελα να το επεκτείνω με αυτά που έγραψα.

    Και το τελευταίο που είπες σίγουρα ισχύει. Ρίχνουν λάσπη στον κόσμο και εφυσηχάζουν και τις συνειδήσεις τους ότι κάνουν κάτι καλό, την στιγμή μάλιστα που ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ υπάρχουν εκατομμυριούχοι σαν και αυτούς ο υπόλοιπος κόσμος πεινά! Έχει κόσμο που λέει για αυτούς ότι τουλάχιστον διούν για φιλανθρωπίες ενώ θα μπορούσαν να μην το κάνουν, χωρίς να μπορούν να αντιληθφούν ότι ενας εκατομμυριούχος οφείλει την περιουσία του ουσιαστικά στο κωλοσύστημα και όχι στην σκληρή δουλειά και ότι ο πλούτος κακώς συσωρεύτηκε σε αυτούς εξαρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τότε συμφωνούμε ότι θα μπορούσαν οι μετανάστες να πάνε σε μία άλλη χώρα για να κάνουν εκεί τα καλά; Τι θα λέγατε για την μεγαλόνησο;
    Και βέβαια αυτό είναι ένα ερώτημα που γίνεται για να γίνεται. Η απάντηση όποια κι αν είναι αυτή, είναι μόνο για να είναι, γιατί ούτε η Ελλάδα μπορεί να τους διώξει, ούτε και η Κύπρος να τους δεχτεί μόνο και μόνο επειδή κάποιος του Blog θεωρεί ότι μπορούν να φιλοξενηθούν στη χώρα.
    Με αυτό το παράδειγμα (το οποίο το μετατρέπω και σε παρομοίωση) κλείνω ΕΓΩ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ (aka Εγώ ο Κλαύδιος)την εμφάνισή μου στο Blog.
    Η παρομοίωση χρησιμεύει στην απόδειξη ότι όσα γράψαμε είναι τελείως θεωρητικά και ουδεμίαν εφαρμογή έχουν. Χρησιμεύουν μόνο ως τροφή για σκέψη. Πέραν των δικών μου σχολίων τα οποία αποτελούν αποτέλεσμα σύνθετης σκέψης, τα λοιπά, όχι στο πλήθος τους αλλά σε μεγάλο βαθμό, αποτελούν θέσεις αποκομμένες από το ευρύτερο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν συμφωνήσαμε στο να πάνε σε άλλη χωρα! Αυτό που λέω είναι να μπορούν να πάνε σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χωρα! Φυσικά αυτό είναι η άποψη μου.

    Πιστεύω ότι δεν μας ανήκει η χωρα μας για να μπορούμε να αποφασίζουμε ποιος θα είναι μέσα και ποιος έξω. Το αν είμαστε κάτοικοι μιας οποιασδήποτε χώρας αυτό ίσως να είναι το αποτέλεσμα κάποιου πολεμου στο παρελθόν που άλλαξε τα σύνορα και τα έκανε όπως είναι τώρα!

    Δεν σημαίνει ότι με αυτό το άρθρο στο blog θα αλλάξουμε τον κόσμο φιλε Κλαύδιε.Είναι καλο να συζητούμε και να βλέπουμε τις απόψεις του καθενός σχετικά με το θέμα. Εγω προσωπικά εκφράζω την άποψη μου. Αν με τα επιχειρήματα σου με πείσεις για το αντίθετο τότε αυτό είναι κάτι καλο! Κατάφερες να αλλάξεις ένα άτομο. Αυτό το άτομο ίσως άλλους και πάει λέγοντας. Σίγουρα όμως δεν θα αλλάξει κάτι αν όλοι σκεφτόμαστε έτσι (ότι δηλαδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι).


    Εγώ μένω στο εξωτερικό και θέλω να μου συμπεριφέρονται με ισότητα απέναντι στους ντόπιους.
    Επίσης πολλοί Έλληνες είναι εδώ για το λόγο ότι στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας από αυτούς θέλει να του συμπεριφέρονται με ισότητα. Φυσικά αυτοί και εγώ είχαμε την ΤΥΧΗ να είμαστε στην ευρωπαϊκή ένωση αλλιώς δεν νομίζω να ήμασταν εδώ τώρα.
    Ότι δεν θα μας άρεσε εμάς να μας κάνουν, δεν πρέπει να το κάνουμε εμείς σε άλλους.

    Επίσης πολλά θέματα τα οποια μπορεί να μοιάζουν σαν θέσεις αποκομμένες από το πρόβλημα, πιστεύω ότι σχετίζονται σε κάποιο βαθμό (μικρό ή μεγάλο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσωπικά τα όσα είπε ο Cartman με καλύπτουν.

    Υ.Γ.1 Που είπαμε να φύγουν οι μετανάστες από Ελλάδα και να έρθουν Κύπρο? Εξάλου και στην Κύπρο έχουμε πάρα πολλούς...και καλά κάνουμε.

    Υ.Γ.2. Τα περί σύνθετης σκέψεις ας τα αφήσουμε...για από κοντά συζητήσεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το Υ.Γ.1. που έγραψα, άκυρο, τώρα κατάλαβα τι είπε ο ανώνυμος. Ουσιαστικά ρωτά αν συμφωνούμε μαζί του στο να φύγουν οι μετανάστες από Ελλάδα και να πάνε σε άλλη χώρα, όπως π.χ. την Κύπρο. Όπως ήδη σου απάντησα φίλε μου έχουμε κάμποσους και εδώ. Και ξέρεις γιατί γουστάρω ρε φίλε? Γιατί σπάζονται όλοι αυτοί οι ελληναράδες ψευτοπατριώτες εδώ στο νησί, αυτοί οι ίδιοι που δεν δίνουν δεκάρα για την Ελλάδα σαν χώρα ούτε για τους ανθρώπους που ζουν εκεί τώρα, παρά μόνο ξέρουν να σηκώνουν την γαλανόλευκη στις επετείους και να χαίρονται μόνοι τους για κατορθώματα άλλων. Χαίρομαι όταν το όνειρο τους για καθαρότητα του έθνους γκρμίζεται, γιατί όπως πιστεύω όλα αυτά είναι μαλακίες προς μαζική κατανάλωση. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή