Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

BIKESAFE

Σήμερα άρχισε από την αστυνομία Κύπρου το πρόγραμμα Bikesafe. Πρόκειται για ενα πρόγραμμα με σκοπό την εκπαίδευση πολιτών-οδηγών μοτοσυκλέτας από μέλη τις αστυνομίας σε τεχνικές ασφαλούς οδήγησης. Ήμουν ένας από τους "μαθητές" εκπαιδευόμενους και ενα σας λεω: να πάτε! Και επειδή απευθύνομαι σε ξεροτσιέφαλους Κυπραίους, θα το ξαναπώ: να πάτε, ΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ...

Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά διαβασμένο όσον αφορά την ασφαλή οδήγηση επειδή διάβασα αρκετά βιβλία, παρακολουθώ αρκετά μοτοσυκλετιστικά φόρουμ και οδηγώ 3+ χρόνια μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού (ή όπως θα έλεγε κάποιος Κύπριος δημοσιογράφος "μεγάλου κυβισμού" αφού οτιδήποτε φαίνεται γρήγορο και επικύνδυνο και έχει 2 τροχούς είναι βέβαια "μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού"), οπότε για να πω την αλήθεια δεν πήγα τόσο για να μάθω, όσο από περιέργια να δω τι θα μας πουν.

Το μάθημα έχει 2 σκέλη: το θεωρητικό όπου γίνεται συζήτηση και το πρακτικό όπου βγαίνουμε έξω στους δρόμους, ο κάθε εκπαιδευόμενος έχει τον εκπαιδευτή του και κατά την διάρκεια της μιας ώρας περίπου οδήγησης (!!!), ο εκπαιδευτής σταματά τον εκπαιδευόμενο και του υποδυκνύει τα λάθη του. Το μάθημα κάλυψε όλα τα σκέλη οδήγησης. Έγινε σε παρεϊστικο κλίμα, δεν ήταν καθόλου κουραστικό παρόλο που ήμουν με 3 ώρες ύπνο (ε Παρασκευή βράδυ να μεν φκούμε???) και σε καμιά περίπτωση δεν καταλάβαμε ότι είχαμε να κάνουμε με αυστηρούς αστυνομικούς. Τα παιδιά εκεί, οι εκπαιδευτές, ήταν πραγματικά πολύ καλοί γνώστες του θέματος, εκπαιδευμένοι πολύ καλά από ξένους αστυνομικούς και συζητήσιμοι, σε σημείο που μπορούσες να ρωτήσεις άνετα οτιδήποτε σχετιζόταν με το θέμα. Σίγουρα ξέρουν πολύ καλύτερα για ασφαλή οδήγηση από τον καθένα από εμας, γι`αυτό μην θεωρήσετε ότι δεν είναι για εσάςτα μαθήματα όσο έμπειροι και αν είστε, όσο καλοί οδηγοί και αν νομίζετε ότι είστε. Εγώ προσωπικά επωφελήθηκα ιδιαίτερα από το πρακτικό μέρος, αφού εκεί ο αστυνομικός με άφησε να οδηγήσω όπως ήθελα εγώ, όπως οδηγώ καθημερινά δηλαδή, υποδυκνύοντας μου μετά λάθη που έκανα.

Επίσης να πω ότι οι "μαθητές" που δήλωσαν συμμετοχή ήταν άνω των 25 που ασχολούνταν με το θέμα της οδήγησης και ήδη ήξεραν πάρα πολλά πράγματα σχετικά με την ασφαλή οδήγηση. Το θέμα είναι να πειστούν να το παρακολουθήσουν και οι υπόλοιποι οδηγοί, οι μικρότεροι σε ηλικία που κάνουν τις περισσότερες μ@λ@κίες στους δρόμους ακράνωτοι. Οπότε διαδώστε το σε όλους τους γνωστούς σας μοτοσυκλετιστές, δεν έχουν κάτι να χάσουν αλλά σίγουρα θα κερδίσουν.

Πάντως αξίζει ενα Μπράβο στην αστυνομία για την όλη προσπάθεια! Μπορώ να πω ότι ήταν από τις λίγες φορές (αν όχι η πρώτη φορά) που ένοιωσα ότι η αστυνομία ενδιαφέρεται για εμάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου