Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πολύ καλή κίνηση, μπράβο. Πιστεύω όλοι οι μοτοσυκλετιστές θα πρέπει να έχουν μια τέτοια εμπειρία, ιδιαίτερα στην Κύπρο που οι πλείστοι ογηγούν εν αγνοία κινδύνων. Θα ήταν καλό να γίνει κάτι παρόμοιο και για τους οδηγούς ΙΧ π.χ. πως να ψυχολογούν τους μοτοσυκλετιστές στον δρόμο και να τους προσέχουν.

Αστυνομία - Ασφαλής οδήγηση μοτοσυκλέτας - Ειδικό πρόγραμμα

Αρχίζει από το ερχόμενο Σάββατο και θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, από τις 8:00 μέχρι τη 1:00 μετά το μεσημέρι, ειδικό πρόγραμμα της Αστυνομίας Κύπρου για την ασφαλή οδήγηση μοτοσυκλέτας.

Το πρόγραμμα αυτό, με την ονομασία Bikesafe, όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Αστυνόμος Α΄ Δημήτρης Δημητρίου, ''είναι μια πρωτοβουλία, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από την Αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με οργανωμένους φορείς που σχετίζονται με τις μοτοσυκλέτες και την οποία θα υιοθετήσει και υλοποιήσει η κυπριακή Αστυνομία''.

''Στόχος του προγράμματος'', δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ''είναι όπως, μέσω της εκπαίδευσης από εκπαιδευμένα μέλη της Τροχαίας, να εκπαιδεύσουμε με τη σειρά μας στις τεχνικές της ασφαλούς οδήγησης τους νεαρούς οδηγούς μοτοσυκλετών κατά κύριο λόγο και όλους τους οδηγούς μοτοσυκλετών, που εντάσσονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου''.

''Προσπάθεια καταβάλλεται'', όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, ''για να μειώσουμε τα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά ατυχήματα με εμπλεκόμενους μοτοσυκλετιστές''.

''Οι στατιστικές'', πρόσθεσε ο Αρχηγός, ''έχουν αποδείξει ότι είναι μία ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου και, με βάση τις στατιστικές των τελευταίων χρόνων, φαίνεται ότι 271 οδηγοί ή επιβάτες μοτοσυκλετών έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο''.

''Αυτοί οι 271 που έχασαν τη ζωή τους'', είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ''είναι το 27% όσων έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα και, από αυτούς τους 271 οδηγούς ή επιβάτες, το 65% δεν έφεραν προστατευτικό κράνος και σχεδόν το 50% ήσαν πρόσωπα νεαρής ηλικίας, μέχρι 25 χρόνων''.

Το bikesafe, όπως δήλωσαν ο κ. Δημητρίου καθώς και ο Υπαστυνόμος Χάρης Ευριπίδου που παρουσίασε με διαφάνειες το πρόγραμμα, θα πραγματοποιείται στην Αίθουσα Διαλέξεων του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, κοντά στο Αρχηγείο Αστυνομίας στη Λευκωσία και για συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν σχετική αίτηση, η οποία θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση bikesafe@police.gov.org ή με τηλεομοιότυπο στον αριθμό 22607092 begin_of_the_skype_highlighting 22607092 end_of_the_skype_highlighting.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να κατέχουν κανονική άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας ή μοτοποδηλάτου και να προσέρχονται με δικό τους όχημα του οποίου η κατάσταση να είναι σε αρίστη κατάσταση και με όλα τα έγγραφα σε ισχύ.

Οι μοτοσυκλετιστές θα πρέπει επίσης να φέρουν εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνος, σακάκι, παντελόνι, γάντια και υποδήματα και δεν πρόκειται να καταβάλλουν οιονδήποτε τέλος, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου για τέτοια προγράμματα οι μοτοσυκλετιστές πληρώνουν 100 στερλίνες.

Ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για παροχή επιπλέον κινήτρων στους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα παίρνουν ειδικό πιστοποιητικό, με το οποίο ενδεχομένως να έχουν μειωμένα ασφάλιστρα, εάν οι συγκεκριμένες εταιρείες ανταποκριθούν στην έκκληση της Αστυνομίας.

Οσοι δηλώσουν συμμετοχή και εγκριθεί η αίτησή τους θα κληθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να παρακολουθήσουν το θεωρητικό μέρος του προγράμματος για συνειδητοποίηση των κινδύνων, για το προσπέρασμα διαμέσου οχημάτων ευρισκομένων εν κινήσει, για τις διασταυρώσεις, την οδήγηση στις στροφές, το προσπέρασμα, τα ομαδικά ταξίδια και για βελτίωση της παρατηρητικότητας.

Ακολούθως, οι εκπαιδευόμενοι μοτοσυκλετιστές θα τύχουν παρατηρήσεων από τους εκπαιδευτές τους ενώ οδηγούν στο δρόμο και στο τέλος, αφού τύχουν αξιολόγησης, θα πάρουν τα πιστοποιητικά τους.

Τόσο στην αρχική του εισήγηση όσο και στη διάρκεια των απαντήσεών του σε ερωτήσει δημοσιογράφων, ο κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη σωστής εκπαίδευσης των μοτοσυκλετιστών, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών μοτοσυκλετιστών και επιβατών μοτοσυκλέτας στα τροχαία δυστυχήματα.

Δίδοντας αναλυτικά στοιχεία των θυμάτων στα τροχαία δυστυχήματα της τελευταίας δεκαετίας, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι, ενώ ο αριθμός του συνόλου των νεκρών των δυστυχημάτων αυτών βαίνει σταθερά μειούμενος, ο αριθμός των νεκρών μοτοσυκλετιστών και επιβατών δικύκλων παραμένει κυμαινόμενος μεταξύ των 21 και 36 ετησίως.

''Η συμμετοχή στο πρόγραμμα'', τόνισε ο κ. Δημητρίου, ''θα βοηθήσει τους μοτοσυκλετιστές να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους στην οδήγηση, έτσι ώστε να απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο την οδήγηση της μοτοσυκλέτας τους''.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου