Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Racing

Με αφορμή τον θάνατο του αγωνιζόμενου στα motoGP Tomizawa, έψαξα στο youtube να βρω το βίντεο και βρήκα πολλά σχετικά. Ακούγεται μακάβριο αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πόσο επικύνδυνα είναι τα μηχανοκίνητα αθλήματα ακόμα και σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τελοσπάντων, υπάρχουν αρκετά βίντεο-αφιερώματα σε αγωνιζόμενους που σκοτώθηκαν στα motoGP, wsbk, F1, Nascar, Rally κλπ. Και βλέποντας όλα αυτά τα οποία είναι πολύ συγκινητικά, σκεφτόμουν πόσος κόσμος σκοτώθηκε άδικα για χάρην του θεάματος, της ψυχαγωγίας αλλά κυρίως του κέρδους (ας αφήσουμε για μια στιγμή κατά μέρος ότι ήταν το πάθος τους).

Οι αγωνες φέρνουν μάλλον τεράστια κέρδη, οπότε παρά να τους σταματήσουν, οι αρμόδιοι προσπάθησαν σιγά σιγά να τους κάνουν πιο ασφαλείς. Αυτή η διαδικασία όμως γινόταν βήμα βήμα και ενώ ο κόσμος εξακολουθούσε να σκοτώνεται! Κοιτάξτε τα βίντεο να δείτε πόσο μεγάλη ήταν η πιθανότητα να γίνει ενα δυστύχημα πριν 10-20-30 χρόνια και πόσο καταστροφικά αποτελέσματα είχε. Στο Νασκαρ ας πούμε, έκανε ενας οδηγός ενα λαθάκι αγγίζοντας ενα άλλο όχημα, και αμέσως 3 οχήματα έπαιρναν φωτιά! Το ίδιο στην φόρμουλα. Πλησιάζει στροφή λέει, ο άλλος πάει με 250 και για κάποιο τεχνικό λόγο πάει ευθεία και καρφώνεται στον τοίχο! Οι κάμερες να προσπαθούν να τραβήξουν πλάνα του αναίσθητου (και πολύ πιθανόν νεκρού) οδηγού, λες και είναι προς πώληση η συγκεκριμένη εικόνα (και όμως είναι). Στα wsbk, κάποιος είχε brake failure! Το φαντάζεστε?

Τέλοσπαντων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι 100άδες έχουν σκοτωθεί μέχρι τα αθλήματα που απολαμβάνουμε σήμερα να πάρουν την σημερινή εικόνα, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου