Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ξενοφοβία και κυπριοφοβία

Νίκος Κληρίδης

"...
Και δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς μακριά για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Αρκεί ένας απλός περίπατος στην παλιά Λευκωσία και στο «ιστορικό κέντρο» της πρωτεύουσας για να εκπλαγεί και συγχρόνως να διερωτηθεί αν βρίσκεται σε λάθος πρωτεύουσα ή σε λάθος χώρα. Η παλιά Λευκωσία έχει σήμερα μετατραπεί σε μια πόλη η οποία καμία σχέση δεν έχει με την ιστορική πρωτεύουσα της Κύπρου. Οι δρόμοι ακάθαρτοι, ελεεινοί, τα μαγαζιά στην οδό Τρικούπη να προβάλλουν ακαλαίσθητες και φτηνές πραμάτειες με έντονα ασιατικά γράμματα και η πλειοψηφία των κατοίκων της να είναι Ασιάτες. Η αρχαία Λήδρα και πάλαι ποτέ λαμπρή πρωτεύουσα των Λατίνων, Καλλινηκεσία ή Νικοσία, και η αγαπημένη Λευκωσία των παιδικών μας χρόνων κατάντησε σήμερα μια απρόσωπη, ακαλαίσθητη και ακάθαρτη ασιατική πόλη, έρμαιο του κάθε λογής παράνομου δήθεν πολιτικού μετανάστη. Αυτή είναι μήπως η ιστορική συνέχεια που αξίζει στην πρωτεύουσα της Κύπρου, και που εμείς θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας;

..."


Διαβάστε το και ας γράψει ο καθένας απόψεις...

5 σχόλια:

  1. Καταρχήν απ'οτι φαίνεται ο άνθρωπος που έγραψε το κείμενο, δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι, δεν έχει περπατήσει ποτέ στην παλιά Λευκωσία, ή αν το έκανε το έκανε από απόσταση. Μάλλον θα στάθηκε εκεί στο "όχι" και αγναντεύοντας τους τριγύρω δρόμους θα "νεκάτσιασε" να συνεχίσει επειδή έχει ξένους...απαναϊα μου. Το κείμενο είναι όντως άκρως ρατσιστικό. Ας δούμε μερικά θέματα:

    1. Συνδέει το ότι η πόλη στην παλιά Λευκωσία είναι ακάθαρτη με το ότι μένουν Ασιάτες εκεί. Εγώ που πάω πολύ συχνά εκεί, δεν έχω δει ακαθαρσίες κάπου, τουλάχιστον όχι σε μεγαλύτερο βαθμό απ'ότι σε άλλες περιοχές. Αλλά ακόμα και αν ο "φίλος" βλέπει ακαθαρσίες επειδή τα στάνταρ του είναι πολύ ψηλά (έτσι είμαστε εμείς οι Κυπραίοι), να του πω ότι μόνο μια φορά είδα κάποιον του δήμου να καθαρίζει και μην φανταστείτε κάτι σπουδαίο, τα φύλλα μάζευε ο άνθρωπος με μια τσουγκράνα. Άρα αν δεν καθαρίζει ο δήμος, εννοείται ότι οι δρόμοι θα είναι ακάθαρτοι, ΣΩΣΤΑ???

    συνέχεια μετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάμε πάρακατω.

    2. "Οι δρόμοι ακάθαρτοι, ελεεινοί, τα μαγαζιά στην οδό Τρικούπη να προβάλλουν ακαλαίσθητες και φτηνές πραμάτειες με έντονα ασιατικά γράμματα και η πλειοψηφία των κατοίκων της να είναι Ασιάτες". Μάλιστα. Ακαλαίσθητες φτηνές πραμάτιες τα ονομάζουμε όταν τα βλέπουμε στην παλιά Λευκωσία. Όταν όμως δώσουμε κάποιες χιλιάδες ευρώ να επισκευτούμε εξωτικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα οι Φιλιπίνες ή η Θαιλάνδη, αμέσως τα ίδια πράγματα μετατρέπονται, από ακαλαίσθητες φτηνές πραμάτιες σε πολύτιμα και καλαίσθητα (αφού τα εγοράσαμεν εμείς, εννοείται εν καλαίσθητα έννε?) σουβενίρ τα οποία θα επιδικνύουμε στους φίλους μας για να τους κάμουμε να δκάσουν που την ζήλια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "αυτήν τη στιγμή έχουμε στην Κύπρο ένα σοβαρότατο πρόβλημα ξενοφοβίας"
    και το αποδεικνύει με τα επόμενα του λόγια ότι και αυτός ανήκει σε αυτή την ομάδα ρατσιστών και ξενοφοβίας
    " το κράτος θα πρέπει να αφουγκραστεί και να σεβαστεί το δικαίωμα του Κύπριου πολίτη να διαφυλάξει τις ρίζες του και την εθνική του ταυτότητα, που τις νιώθει να εξαφανίζονται και να μετατρέπεται η χώρα του σε ένα συνονθύλευμα λαών σε μια απρόσωπη κοινωνία. Ας μην ξεχνούμε ότι στο τέλος της ημέρας ο λαός είναι που θα έλθει να κατηγορήσει το κράτος για κυπριοφοβία, και ας επιμένουν οι δημοσκοπήσεις ότι στην Κύπρο υπάρχει ξενοφοβία."

    1. Δεν γίνεται κύριε Κληρίδη, να ξεκινούμε μια επιστολή παραδεχόμενοι ότι υπάρχει πρόβλημα ξενοφοβίας και μετά το πρόβλημα να το υποστηρίζουμε ως σωστή άποψη του κόσμου και ότι είναι οι ξένοι που φταίνε που έρχονται στον τόπο μας.
    2. έτσι όπως μας το λέτε κε Κληρίδη όταν βλέπεις ξένους στην χώρα μας νιώθεις λιγότερος Κύπριος και χάνεις την εθνική σου ταυτότητα. Αν συμβαίνει αυτό ίσως να έπρεπε να κοιτάξεις στον καθρέφτη για να δεις ποιος φταίει για αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. “…Οι τεράστιοι αριθμοί των Ασιατών μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, σ΄ ολόκληρη την Κύπρο ίσως να αποτελούν ένα δείγμα της πολυπολιτισμικότητας που επιδιώκει η σημερινή Κυβέρνηση για την κυπριακή κοινωνία.”

    -Αφού παραδέχεσαι «φίλε» ότι υπάρχει ξενοφοβία και το θεωρείς κάτι το κακό στην κοινωνία, γιατί τότε το καλλιεργείς ΕΣΥ ο ίδιος? Οι τεράστιοι αριθμοί ποιοί είναι? Για πόσους μιλάμε? Για εκατομμύρια? Γιατί δεν παραθέτεις πραγματικούς αριθμούς, ή έστω κατά προσέγγιση (προλαβαίνω το επιχείρημα: «μα είναι παράνομοι, που να ξέρουμε πόσοι είναι»)? Μάλλον δεν σε βολεύει ε! Τελικά μάλλον δεν είναι τόοοοσοι πολλοί. Επίσης τονίζεις την λέξη «παράνομος»! Αλήθεια ΓΙΑΤΙ? Εδώ μιλάμε για ρατσισμό και εσύ ο ίδιος κάνεις διακρίσεις. Το παράνομος μετανάστης δεν σημαίνει και παράνομος με την έννοια αυτού που παραβαίνει τον νόμο με ληστείες και δολοφονίες. Ακόμα, σκέφτηκες ποτέ ότι κάποιοι από τους προγόνους μας μπορεί να ήταν και αυτοί κάποτε παράνομοι μετανάστες? Μάλλον όχι. Εκτός αν είπες το γνωστόν: «άλλες εποχές τότε, άλλοι καιροί κλπ κλπ».

    «Εμείς λέμε ναι, και υπερθεματίζουμε, στην πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας των λαών της υφηλίου, και καταδικάζουμε συγχρόνως την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Όμως, πολυπολιτισμικότητα μέσα στα όρια που μπορεί να αντέξει ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, καθώς επίσης και η ιδιοσυγκρασία και οι ιδιαιτερότητες της κυπριακής κοινωνίας.»

    -Με άλλα λόγια ναι, να έχουμε μετανάστες αλλά σε ποσότητες που μπορούμε να ελέγξουμε (είπαμε, αλλά μην μας κάνουν και ότι θέλουν έτσι!), και το είδος που θέλουμε: το νομοταγές ταπεινό ανθρωπάκι που θα καθαρίσει το σπίτι μας, θα βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο μας και θα με ευχαριστήσει και από πάνω αν δεν το ξιτιμάσω.


    «Είμαστε ένας μικρός λαός με τεράστια προβλήματα και με άλυτο το δικό μας πολιτικό θέμα, που είναι ένα πρόβλημα εθνικής επιβίωσης. Οι λαοί που σήμερα μας έχουν κατακλύσει είναι ωκεανοί λαών με εντελώς διαφορετική ψυχοσύνθεση και κουλτούρα, αλλά και με θρησκευτικό φανατισμό που τους οδηγεί να αλληλοσπαράζονται ήδη μεταξύ τους μέσα στις ίδιες τις χώρες τους…”

    -Το ωκεανοί λαών? Εκατομμύρια ας πούμε λαών? Είναι τουλάχιστον γελοίο μόνο να το σκεφτούμε.
    -Και πάμε τώρα στον θρησκευτικό φανατισμό! Χμμμ...θρησκευτικός φανατισμός που οδηγεί κάποιους να αλληλοσπαράζονται μεταξύ τους μέσα στις ίδιες τους τις χώρες! Κάτι μου θυμίζει αυτό...ΤΙ ΑΡΑΓΕ? Εμείς δηλαδή δεν έχουμε «φίλε» θρησκευτικό φανατισμό? Δεχόμαστε εύκολα τις άλλες θρησκείες? Δεν κάνουμε πλύση εγκεφάλου στα σχολεία, εκκλησίες μας κλπ? Αφήνουμε τον κόσμο μας να ΕΠΙΛΕΞΕΙ την θρησκεία που θέλει να ακολουθήσει? Εμείς δηλαδή δεν προκαλούμε (τι θα κτιστεί είπαμε στην παλαιά πόλη? Να σε βοηθήσω, θα έχει 26 μέτρα ύψος)? Και εκτός όλων αυτών, έχει γίνει μέχρι τώρα κάποιο έγκλημα στην παλιά πόλη λόγω θρησκευτικού φανατισμού? Ε τότε ΓΙΑΤΙ το αναφέρεις «φίλε»? Για να διαμορφώσεις απόψεις μήπως? Για να παρασύρεις μήπως? Για να διαχωρίσεις εμάς και αυτούς μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αρχαία Λήδρα και πάλαι ποτέ λαμπρή πρωτεύουσα των Λατίνων, Καλλινηκεσία ή Νικοσία, και η αγαπημένη Λευκωσία των παιδικών μας χρόνων κατάντησε σήμερα μια απρόσωπη, ακαλαίσθητη και ακάθαρτη ασιατική πόλη

    να σας πω την αληθεια απο την ποιο πανω παραγραφω το μονο που καταλαβενω ειναι οτι.οταν η λευκωσια ηταν των λατινων κτλ κτλ εμεις οι κυπριοι παιζαμε τον ρολο των ξενων και καναμε την λευκωσια απροσωπη ακαλαισθητη κυπριακη πολη.
    οσες φορες περασα απο την παλια πολη παντος δεν την θυμαμε βρωμικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή