Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Εκπομπή για Τροχαία

Χθες άκουσα τυχαία ενα μέρος μιας εκπομπής, η οποία είχε σαν θέμα τα τροχαία δυστυχήματα, την τροχαία κλπ. και μάλιστα καλεσμένος ήταν εκπρόσωπος της αστυνομίας, μπορεί να ήταν και ο αρχηγός, δεν είμαι σίγουρος.

Η εντύπωση που μου δόθηκε από τον εκπρόσωπο ήταν ότι η αστυνομία θα κάνει ότι μπορεί με τους αστυνομικούς που διαθέτει (υπάρχουν ελλείψεις) για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, αλλά λέει πρέπει και ο κόσμος να προσέχει και να είναι νομοταγείς. Προσωπικά αυτές οι εκκλήσεις με κάνουν να γελώ. Αν για παράδειγμα ο άλλος περνά με κόκκινο, τρέχει ή δεν φορεί κράνος, μια ΕΚΚΛΗΣΗ είναι που θα τον συνετίσει! Δεν λέω, να κάνουν εκκλήσεις αλλά το κυριώτερο είναι να βγουν στους δρόμους και να γράφουν κόσμο.

Εκστρατείες. Όπως κάθε χρόνο, η αστυνομία ανακοίνωσε εκστρατεία για το κράνος κάποιες συγκεκριμένες μέρες. Θέλει λέει να μειώσει τα θύματα τις ημέρες των διακοπών...μάλιστα. Υπάρχει κάτι πιο γελοίο από μια εκστρατεία? Είναι σαν να μας λένε: "Παιδιά, το ξέρουμε ότι ολόχρονα δεν φοράτε κράνος, δεν μας νοιάζει, αλλά τις συγκεκριμένες μέρες από τις τάδε του τάδε μήνα ώρα τάδε μέχρι τις τάδε του τάδε μήνα ώρα τάδε να προσέχετε επειδή θα γράφουμε. Εντάξει?". Το μόνο που έμεινε να μας πουν είναι το που θα στέκονται οι αστυνομικοί που θα γράφουν! Να στήσουμε μια σελίδα στο ίντερνετ κοπέλια να σημειώσουμε τις περιοχές να ξέρουμε? Αστεία πράματα...

Κόντρες. Λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ότι πρέπει να παταχθεί το κακό φαινόμενο (δεν θυμούμε την έκφραση που χρησιμοποίησε ακριβώς) των κοντρών. Πρέπει οπωσδήποτε οι νεαροί να σταματήσουν να βάζουν κόντρες, επειδή είναι επικύνδυνο, παράνομο κλπ κλπ, λες και μιλούσε για ραντεβού νεαρών με καβγάδες και μαχαιρώματα. Και σαν τα προβατάκια, όλοι ο πολίτες (η συντριπτική πλειοψηφία) συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταδικάζουν το φαινόμενο, χειροκροτούν την άποψη αυτή και επαναπαύονται ότι αυτοί που βάζουν κόντρες είναι οι αλήτες και ότι πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν.

Λοιπόν κύριοι εγώ λέω να σοβαρευτείτε! Καταρχήν μόνοι σας τα λέτε μόνοι σας τα ακούτε! Πότε ακούστηκε η άποψη κάποιου νεαρού που βάζει κόντρες? Πότε κύριοι δημοσιογράφοι βγάλατε στα κανάλια κάποιον που αρέσκεται σε αγώνες αυτοκινήτων? Γιατί δεν ακούμε ποτέ την άλλη άποψη? Γιατί όλοι πολεμάτε κάποιους ή κάτι ολοκληρωτικά, αντί να προσπαθήσετε να το κάνετε να λειτουργήσει στα πλαίσια των νόμων? Να σας πω γιατί κατά την γνώμη μου? Επειδή είναι πιο εύκολο. Επειδή ουσιαστικά ΔΕΝ σας ενδιαφέρει η μικρή ομάδα αυτών των νεαρών, επειδή είναι πιο εύκολο να ονομάσετε τον κοντράκια "αλήτη", παρά να τον ονομάσετε φίλο του μηχανοκίνητου σπορ και να του φτιάξετε τις υποδομές που χρειάζεται για να κάνει το χόμπυ του και τέλος επειδή δεν υπάρχει άμεσα χρήμα στην όλη υπόθεση!

Συνεχίζουμε. Οι κόντρες τι είναι? Συναγωνισμός μεταξύ αυτοκινήτων. Είναι μηχανοκίνητο σπορ. Υπάρχουν πάρα πολλές διοργανώσεις στο εξωτερικό που κάνουν αυτό το πράγμα. Από που κι ως που είναι αλητεία? Επειδή γίνεται στους δρόμους? Το δεχόμαστε. Και η εναλλακτική ποιά είναι? Δεν έχουμε πίστες, ούτε καν έστω και ενα κομμάτι ασφάλτου σε ελεγχόμενο περιβάλλον για τον σκοπό αυτό. Και αντί να φτιάξετε τις υποδομές αφού το σπορ αυτό ανθεί στην Κύπρο (και πολύ καλά κάνει, το τέννις γιατί είναι καλύτερο ας πούμε???) προτιμάτε να τους θεωρείται παράνομους και αυτούς και γενικά την όλη δραστηριότητα. Περνάτε έτσι την άποψη στον κόσμο ότι οι κόντρες είναι ολοκληρωτικά καταδικαστέες. Ο κόσμος από την άλλη, σε θέματα που δεν τον αφορούν άμεσα και δεν έχει κάτι να κερδίσει δεν ασκεί κριτική σκέψη, δεν αμφισβητεί, είναι κανονικά βολεμένος, οπότε εύκολα δέχεται την άποψη σας: οι αλήτες οι κοντράκιδες, οι αλήτες οι μηχανόβιοι που σουζάρουν στις λεωφόρους, που κάνουν μπαντιλίκια και άλλες μ@λ@κίες στον δημόσιο δρόμο! Φτιάξτε την πίστα κύριοι, δώστε δηλαδή στους "αλήτες" μια εναλλακτική λύση ώστε να μην βάζουν κόντρες στις λεωφόρους, και ΜΕΤΑ ελάτε να πατάξετε το φαινόμενο των κοντρών στους δημόσιους δρόμους. Μόνο τότε θα έχετε το δίκαιο με το μέρος σας.




1 σχόλιο: