Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος και να μου απαντήσει γιατί στην Κύπρο με τους 40+ βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι φυτεύουν παντού φοινικιές? Είναι ενα δέντρο το οποίο δεν προκαλεί καθόλου σκιά. Το συνηδητοποίησα τις προάλες στον εναέριο Λεμεσού όπου απέναντι ο παραλιακός είναι γεμάτος φοινικιές. Κάνει και καλά ωραίο τοπίο, κάτι από Χαβάι ας πούμε (μην χέσω) αλλά δεν κάνει καθόλου σκιά. Δεν νομίζετε ότι είναι σημαντική η σκιά εδώ το καλοκαίρι?

Το ίδιο και στην πανεπιστημιούπολη στην Λευκωσία. Ο δρόμος στολισμένος με φοινικιές που δεν εξυπηρετούν σε τίποτε. Δεν μπορείς να περπατήσεις, ούτε καν να σταθείς. Ουσιαστικά, μόλις παρκάρεις έχεις περίπου 4 λεπτά να μπεις σε κάποιο κτίριο πριν λυώσεις κυριολεκτικά.

Επίσης το ζήτημα μπορούμε να το δούμε και πιο γενικά: γιατί οι δρόμοι των πόλεων μας δεν έχουν δέντρα που να κάνουν σκιά? Να μπορεί ο κόσμος να περπατά, να ποδηλατά κ.ο.κ? Γιατί πρέπει να έχουμε πόλεις φαντάσματα το καλοκαίρι μέχρι να πέσει ο ήλιος?

3 σχόλια:

  1. dentra.. wraia idea:p ti texnologia les na xreiazetai gia na efarmostei to programma stin wraia mas kupro?
    koita oi foinitsies einai thema nerou. Otan piasoun kala theloun polu ligi frontida.exallou den einai oti den prosferoun skia ...apla i skia den paei sti vasi tou dentrou ...paei ligo pio makria. Epomeni epilogi tha itan oi teratsies, akakies, sukies kai alla mesogeiaka tapeina dentrakia, oxi panta kalodexoumena, meta pame stous kaktous:) giauto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμως αν παρατηρήσουμε τριγύρω θα δούμε πολλά σημεία με πράσινο γρασίδι, πράσινους θάμνους όμορφα κλαδεμένους, λουλουδάκια φυτεμένα και περιποιημένα. Ας πούμε στον παραλιακό Λεμεσού, τον εναέριο Λεμεσού (αν θυμάμαι καλά) και την πανεπιστημιούπολη Λευκωσίας που κινούμε συνεχώς αυτά βλέπω. Άρα δεν είναι τόσο το θέμα νερού και περιποίησης. Πόσο νερό και περιποίηση χρειάζεται στην τελική ενα δέντρο, συγκριτικά με τα πιο πάνω. Αλλά και αν χρειάζεται, γιατί να μην το προσπαθήσουμε αφού θα κάνει τις πόλεις-ερήμους της Κύπρου πιο ανθρώπινες?

    Α και μην ξεχνάμε ότι οι φοινικές είναι εισαγώμενες και απ'οτι άκουσα και πολύ ακριβές!

    Για μένα, το θέμα αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη ότι στην Κύπρο μας ενδιαφέρει η εμφάνιση και μας λείπει η ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης και τα λουλούδια κάνουν σκιά...
















    αν είσαι στρουμφάκι* χαχαχαχα

    *προσοχή, δεν μιλώ για τους γνωστούς δημόσιους υπάλληλους με τις μπλε στολες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή